Endodontologie

Endodontologie of te wel wortelkanaalbehandeling wordt bij tandartspraktijk SB Tandartsen uitgevoerd als er een ontsteking is van het zenuwweefsel in de tand of kies of als er ontsteking is in het kaakbot rond de wortel. Dit geeft meestal een kloppende pijn in de mond. Deze pijn kan weggenomen worden door het zenuwweefsel dat ontstoken is uit de kies of tand te verwijderen en het zenuwkanaal af te sluiten.

Wat is Endodontologie – Wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen bestaan uit een wortel en een kroon. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is en de wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel lopen één of meer wortelkanalen. Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kunnen de wortels ontstoken raken. Dit kan pijnlijk zijn maar vaak geeft de ontsteking geen klachten. Indien geen behandeling plaatsvindt, zullen de wortels uiteindelijk afsterven en door infectie ontstaat dan een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel. Omdat een ontstoken wortels niet alleen voor pijn kan zorgen maar ook een gevaar is voor de tand of kies, kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

De endodontische herbehandeling of te wel Her-Endo

Een eerder uitgevoerde kanaalbehandeling kan opnieuw geïnfecteerd raken en daardoor kan het voorkomen dat de ontsteking niet volledig geneest. In die gevallen kan de tandarts ervoor kiezen om uw door te verwijzen naar een endodontoloog om de wortelkanalen nog een keer schoon te maken door een nieuwe kanaalbehandeling uit te voeren. (De endodontische herbehandeling of te wel Her-Endo)

Endodontologie – Wortelkanaalbehandeling bij SB Tandartsen

Op onze tandartspraktijk hebben we beschikking over de modernste hulpmiddelen, zoals o.a. een operatie microscoop om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving.
De tandarts of endodontoloog bij SB Tandartsen maakt van tevoren een röntgenfoto om de situatie goed inschatten. Vervolgens maakt de tandarts of endodontoloog eerst uw tand of kies open om het ontstoken weefsel te verwijderen. Daarna wordt het kanaal reinigt met kleine vijltjes en desinfecteert. Hierna worden de kanalen gevuld. Na de behandeling sluit de tandarts of endodontoloog bij SB Tandartsen uw tand of kies weer af met een vulling. Wanneer een tand of kies al ernstig verzwakt is, dan kan er een kroon nodig zijn om de duurzaamheid en behoud van tand of kies te kunnen garanderen.

Verwijzing naar SB Tandartsen voor wortelkanaalbehandeling of endodontologie

Bij SB Tandartsen helpen we graag de patiënten die een wortelkanaalbehandeling nodig hebben.
Indien wij bij SB Tandartsen constateren dat er endodontologische behandeling noodzakelijk is (Her-Endo) dan verwijzen wij u naar onze endodontoloog voor endodontologische behandeling.
De endondontoloog is een specialisatie, waarbij een tandarts een meerjarige vervolg studie doet met als specialisatie het verwijderen van tand zenuwweefsel en bloedvaatjes, waarna de ruimte weer wordt opgevuld. De endodontoloog heeft zich diverse technieken eigen gemaakt om oude wortelkanaalbehandelingen te herbehandelen. Helaas kan het voorkomen dat een zenuwbehandeling, gedaan door uw tandarts/behandelaar niet het gewenste resultaat oplevert. Het resultaat is dan vaak een zeer pijnlijk en ontstoken element.

Wilt u meer weten over wortelkanaalbehandeling – zenuwkanaal en endondontologie bij tandartspraktijk SB Tandartsen of hebt u vragen of behoefte aan meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Wij helpen u graag verder. Neemt contact met onze tandartspraktijk.