fbpx

Endodontologie

Endodontologie of te wel wortelkanaalbehandeling wordt bij tandartspraktijk SB Tandartsen uitgevoerd als er een ontsteking is van het zenuwweefsel in de tand of kies of als er een ontsteking is in het kaakbot rond de wortel. Dit geeft meestal een kloppende pijn in de mond. Deze pijn kan weggenomen worden door het zenuwweefsel dat ontstoken is uit de kies of tand te verwijderen en het zenuwkanaal af te sluiten.

Wat is Endodontologie – Wortelkanaalbehandeling?

Tanden en kiezen bestaan uit een wortel en een kroon. De kroon is het gedeelte dat boven het tandvlees zichtbaar is en de wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel lopen één of meerdere wortelkanalen. Door tandbederf, een lekkende vulling of door een val kunnen de wortels ontstoken raken. Dit kan pijnlijk zijn.  Als er geen behandeling plaatsvindt, zullen de wortels uiteindelijk afsterven en door infectie kan er een ontsteking ontstaan van het kaakbot rondom de wortel. Omdat een ontstoken wortel niet alleen voor pijn kan zorgen maar ook een gevaar is voor de tand of kies, zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

De endodontische herbehandeling of te wel Her-Endo

Een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan opnieuw geïnfecteerd raken en daardoor kan het voorkomen dat de ontsteking niet volledig geneest. In dat geval kan de tandarts ervoor kiezen om uw door te verwijzen naar een endodontoloog om de wortelkanalen nog een keer schoon te maken door een nieuwe wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Dit wordt een endodontische herbehandeling of te wel Her-Endo genoemd.

Endodontologie – Wortelkanaalbehandeling bij SB Tandartsen

Op onze tandartspraktijk hebben wij de beschikking over de modernste hulpmiddelen, zoals o.a. een operatiemicroscoop om een wortelkanaalbehandeling uit te kunnen voeren. De wortelkanaalbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving.
De tandarts of endodontoloog van SB Tandartsen maakt van tevoren een röntgenfoto om de situatie goed in te kunnen schatten. Vervolgens maakt de tandarts of endodontoloog eerst uw tand of kies open om het ontstoken weefsel te verwijderen. Daarna wordt het kanaal gereinigd met kleine vijltjes en gedesinfecteerd. Hierna worden de kanalen gevuld met vulmateriaal. Na de behandeling sluit de tandarts of endodontoloog bij SB Tandartsen uw tand of kies weer af met een vulling. Wanneer een tand of kies ernstig verzwakt is kan er een kroon nodig zijn om de duurzaamheid en behoud van tand of kies te kunnen garanderen.

Verwijzing naar SB Tandartsen voor wortelkanaalbehandeling of endodontologie

Als er wordt geconstateerd dat een endodontologische behandeling (Her-Endo) noodzakelijk is dan verwijzen wij u naar onze endodontoloog. Endodontologie is een specialisatie, waarbij een tandarts een meerjarige vervolg studie doet met als specialisatie het verwijderen van tand zenuwweefsel en bloedvaatjes. De endodontoloog heeft zich diverse technieken eigen gemaakt om oude wortelkanaalbehandelingen te herbehandelen. Helaas kan het voorkomen dat een zenuwbehandeling, gedaan door uw tandarts/behandelaar niet het gewenste resultaat oplevert. Het resultaat is dan vaak een zeer pijnlijk en ontstoken element. Dit kan door een endodontoloog verholpen worden.

Wilt u meer weten over een wortelkanaalbehandeling, zenuwkanaalbehandeling  of endodontologie of heeft u vragen of behoefte aan meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met tandartspraktijk SB Tandartsen.