fbpx

Implantaten

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De implantaten zelf zijn hierdoor dus niet zichtbaar en functioneren op dezelfde manier als eigen, natuurlijke wortels. Met implantaten behoudt uw gebit de kracht en sterkte die het altijd heeft gehad. Als u tanden of kiezen mist, of als uw tandwortel beschadigd is, zal uw kaakbot op die plaatsen gaan slinken. Het kaakbot heeft namelijk kauwkrachten nodig om in stand te blijven. Geen kauwkrachten heeft als gevolg dat het kaakbot op die plek langzaam minder wordt. De behandelingsmogelijkheden met implantaten bij SB Tandartsen zijn heel divers en is afhankelijk van diverse factoren zoals klachten, wensen en mogelijkheden.

Wanneer een implantaat?

Patiënten die door een aangeboren afwijking, ongeval, geen optimale gebitsverzorging of andere redenen een tand of kies missen of kwijtraken kunnen deze laten vervangen. Een implantaat kan ook heel goed toegepast worden bij patiënten die vanwege psychologische of sociale redenen geen uitneembare prothese willen dragen.

Welke leeftijd moet je hebben voor implantaten

Wanneer de botgroei voltooid is mag men implantaten laten zetten. Gemiddeld is dit rond het 18e levensjaar. Meisjes zijn doorgaans iets eerder uitgegroeid dan jongens.

Hoe lang gaan implantaten mee?

Een implantaat kan tientallen jaren meegaan. Natuurlijk is dit afhankelijk van de kwaliteit, de positie en de stand van het implantaat. Ook de materialen die gebruikt worden op het implantaat en de type kroon, brug of prothese hebben invloed op de levensduur. SB Tandartsen plaatst uitsluitend gecertificeerde implantaten die in opdracht van ons in Zwitserland zijn gemaakt.

Om de levensduur van uw implantaten te garanderen, is het belangrijk dat u net zoals bij uw natuurlijke gebit onderhoud pleegt. Ook is het belangrijk dat regelmatig periodieke controles bij SB Tandartsen worden gepland. Uw vaste tandarts bij SB Tandartsen beoordeelt niet alleen de algehele mondgezondheid, maar ook het tandvlees rondom de implantaten, botcontouren en de supra constructie. Ongezond tandvlees veroorzaakt botverlies en dat kan weer het verlies van het implantaat tot gevolg hebben.

Kosten van implantaten bij SB Tandartsen

Of de implantaatbehandeling wel of niet vergoed wordt, hangt af van een aantal factoren, zoals type behandeling en uw verzekeringspolis. Over het algemeen geldt dat er geen vergoeding verstrekt wordt vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering dan kunt u hier misschien een vergoeding uit ontvangen. De verstrekkingen verschillen per maatschappij en per gekozen polis. Laat u vooraf goed informeren door uw verzekeringsmaatschappij en vraag toestemming voor de behandeling.

De werkwijze bij SB Tandartsen

Tijdens het eerste gesprek of periodieke controle worden er foto´s gemaakt. Aan de hand van uw medische situatie en gemaakte foto’s zal de tandarts (Mw. S. Baghbani) met u een behandelplan opstellen. Tijdens deze controle of intake worden de behandelkosten voor implantaten bij SB Tandartsen met u doorgesproken. Als u akkoord gaat met het behandelplan worden de vervolgafspraken gemaakt. Bij SB Tandartsen werken we volgens de tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Wilt u meer weten over het plaatsen van implantaten? Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met onze tandartspraktijk.